Kan jag påverka min hud med kosten?

Den mat du äter, eller inte äter, kan spela roll för din hud, men forskningen har inte kunnat visa på några direkta samband mellan olika livsmedel och hudtillstånd. Därför är det svårt att ge några konkreta kostråd. Huden är liksom kroppen mycket komplex och människor reagerar olika på olika mat. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det man med säkerhet vet är att en sund och varierad kost är nyckeln till en hälsosam kropp och en frisk hud.

Ofta intresserar sig personer med akne, rosacea och eksem för hur kosten kan påverka huden. Nedan är en kort översikt över de livsmedel och ämnen som ofta associeras med dessa hudproblem och som man kan utforska vidare om man när intresserad av att djupdyka i området och prova sig fram. Genom egen erfarenhet kan man lära sig vad som fungerar, något som kan vara mycket individuellt.

Kolhydrater och mjölk

Mat med högt glykemiskt index och mjölk kopplas ofta ihop med akne. Även om det inte är påvisat att mjölk direkt orsakar akne, så tros det stimulera mängden manliga hormoner som i sin tur kan ha en betydelse för utvecklingen av akne. Kost med snabba kolhydrater påverkar blodsockret och mängden insulin i blodet, vilket också kan stimulera manliga hormoner som i sin tur kan ha en betydelse för uppkomsten av akne. En del upplever en förbättring vid uteslutande av livsmedel som innehåller kolhydrater eller mjölk, men långt ifrån alla märker en skillnad. Forskningen på området är ännu otillräcklig.

Brister på vitaminer, mineraler och fettsyror

Vitamin B5 har viktig betydelse för hudens celler och slemhinnor och för en del kan intag av extra Vitamin B5 hjälpa mot bland annat akne. Brist på zink är också ofta något som nämns i samband med akne och hud i obalans. Zink är en viktig mineral för hela kroppen, samt för hår, hud och naglar. Även om man inte vet det exakta sambandet mellan zink och akne så finns det en del som upplever att extra intag av zink förbättrar akne. Omega-3 är en typ av fett som kroppen inte själv kan producera och brist kan t ex visa sig i torr hud och dåliga naglar.

Tänk på att vitaminer och mineraler inte ska överdoseras och äter du läkemedel så rådgör med din läkare innan du börjar med eventuella kosttillskott.

Biotika

Tarmfloran och hudfloran har blivit mycket uppmärksammat och både kost och hudvård med pre- och probiotika anses ha betydelse för hudens välmående. Mycket av det vi äter och hur vi lever påverkar tarmfloran och det finns ett mycket stort intresse av att förstå tarmflorans betydelse för hudens tillstånd och kroppens övriga hälsa. Dessutom växer intresset för hur hudens bakterieflora, eller hudens mikrobiom, påverkar olika hudproblem som t ex akne och eksem. Forskningen är ännu i sin linda och man jobbar intensivt med att ta reda på hur allt hänger ihop. Hudvård med olika typer av probiotika-ingredienser kan vara värt att addera till sin rutin för att förbättra mikrofloran i huden.

Choklad

Det finns inga som helst belägg för att choklad kan orsaka akne, men det finns ändå en utbredd uppfattning om att det är så. Det kan vara en seglivad myt eller så kan det vara så att chokladens höga sockerinnehåll är en bidragande orsak, men det är långt ifrån alla som upplever ett samband mellan akne och choklad.

Kryddor och alkohol

Kryddstark mat, rött vin och kaffe kan förvärra rosacea och orsaka uppblossning med röda partier och en varm eller brännande känsla. Det beror på att kapillärerna utvidgas. Rådet är att undvika sådant som gör att huden hettar och rodnar.