Ingredienslexikon

A

AHA
AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid.

ALPHA HYDROXY ACID
Alfahydroxysyror är en grupp ämnen som har sitt ursprung i frukt och grönt. Kallas därför också ”fruktsyror”. Är en av hudvårdens stöttepelare tack vare de många positiva effekterna på huden. Fruktsyror avlägsnar skonsamt döda hudceller, vilket ger en fräschare hy med mer lyster och jämnare utseende. Dessutom stimuleras hudens cellförnyelse, fasthet och fyllighet vilket gör att huden blir smidigare, spänstigare och rynkor minimeras. Vanliga fruktsyror som används inom hudvård är t ex citronsyra, mandelsyra och glykolsyra. AHA finns i både produkter till hemmabruk och behandling. Regelbundna AHA-behandlingar på salong är en bra grund i all hudvård.

AMINOFIL
Exuviance senaste genombrott inom antiaging teknologin. Aminofil® är ett patenterat aminosyrederivat som har visat sig öka fylligheten och fastheten hos hudens stödjande matrix. Ger huden en förnyad volym samt förbättrad fasthet och minimerar därmed rynkor och linjer.

AMFOTERISKT KOMPLEX
Ett proteinkomplex som används i Exuviance produkter för att tillföra AHA i en tillräckligt hög koncentration på ett skonsamt sätt, för att minimera irritation.

ANTIOXIDANTER
Ämnen som motverkar oxidering (skador på celler). Fungerar genom att binda sig till de fria radikaler som annars bryter ned huden. Det finns många olika antioxidanter, i hudvård är Vitamin C och E vanliga. Även extrakt från grönt te och druvkärnor har en god dokumenterad antioxidant effekt.

A-VITAMIN
Välkänd ingrediens för att förbättra ålderstecken och akne. Fungerar väldigt väl med hudens celler. Det finns flera olika sorters A-vitamin. I hudvård används ofta den form som heter retinol, för att öka kollagenproduktionen och minimera ålderstecken generellt. Kan också ha en positiv effekt på oren hud.

B

BIONIC ACID
Den allra senaste generationens fruktsyror som har visats ha många goda egenskaper som förbättrar huden och bekämpar fria radikaler. Passar utmärkt för den sensitiva huden. Laktobionisk syra och Maltobionisk syra är de ”Bionic acids” som används i Exuviance.

C

CITRAFILL
Citrafill är ett derivat av Citronsyra. Stimulerar produktionen av kollagen och stärker hudens omgivande stödmatris för ett mer lyft och fast utseende.

CITRONSYRA
Citronsyra, som finns naturligt i citrusfrukter, är en potent antioxidant och AHA med bevisad antiaging fördel.

C-VITAMIN
En vattenlöslig vitamin som är mycket viktig för kroppen. Kallas också askorbinsyra. I hudvård har C-vitamin en antioxidant effekt, en positiv effekt på kollagenproduktionen och en utjämnande effekt på hudtonen. C-vitamin är mycket instabil och det krävs därför rätt typ, förpackning och dosering för att en produkt med C-vitamin ska ge en effekt på huden.

G

GLUKONOLAKTON
Glukonalakton är en PHA som också kallas den ”andra generationens” fruktsyra. Har kliniskt bevisats ge goda antiaging fördelar till huden utan att irritera och passar därför även känslig och rosacea-benägen hud samt det känsliga ögonområdet. Glukonolakton är också en mycket god antioxidant.

GLYKOLSYRA
Glykolsyra är en AHA som finns naturligt i sockerrör. Dess antiaging fördelar upptäcktes ursprungligen av Dr. Van Scott och Dr. Yu, grundarna av Exuviance. Glykolsyra exfolierar och normaliserar cellförnyelsen, förbättrar hudens struktur och minimerar pigmentfläckar. Glykolsyra hjälper också till att bygga upp hudens kollagen och öka hudens stödmatris (GAGs) så huden ser fylligare, fastare och mer ungdomlig. ut. Tack vare sin lilla molekylstorlek absorberas glykolsyra snabbt i huden. Exuviance produkter är sammansatt med en optimal koncentration på ett sätt som minimerar irritation.

H

HYALURONSYRA
Hyaluronsyra är en beståndsdel i huden som ger huden dess volym. Ämnet fungerar likt en fuktsvamp. Används i hudvårdsprodukter för att återfukta ytan.

L

LAKTOBIONISK SYRA
Patenterad bionisk PHA utvunnen från mjölksocker. Laktobionisk syra återställer fuktbalansen på djupet, mjukgör och bekämpar effektivt fria radikaler. Laktobionisk syra har större molekylstorlek och vikt jämfört med AHA och vanlig PHA. Denna unika kemiska struktur gör att den binder mer vatten och gör att den även kan bilda en geléaktig matrix som varsamt tas upp av huden och ger återställd fuktbalans. Laktobionisk syra har också visats göra huden fylligare, vilket ger ett jämnare och yngre utseende. Andra fördelar med molekylstrukturen är mildare absorption och ­exfoliering, vilket gör att till och med den allra känsligaste hyn kan behandlas.

M

MANDELSYRA
Mandelsyra är en fettlöslig AHA som är idealisk för fet, acne-benägen hud. Mandelsyra har också naturligt antibakteriella egenskaper som också gör att den passar att använda till akne-benägen hud. Har i övrigt liknande egenskaper som AHA i övrigt.

N

NEOGLUKOSAMIN
NeoGlukosamin förekommer naturligt i hudens stödjande matrix. NeoGlukosamin är nämligen en byggsten till hyaluronsyra, en fuktbärande och volymgivande substans i huden. Hyaluronsyra fyller ut huden naturligt och hjälper huden att bli fyllig och utslätad inifrån. Fina linjer och rynkor blir därmed mindre framträdande, vilket i sin tur ger ett fräschare och ungdomligare utseende.

P

PEPTIDER
Små byggstenar till proteiner. Reglerar många olika processer i kroppen. Olika peptider har olika egenskaper, också i hudvård. Vanliga användningsområden i hudvårdsprodukter är att stimulera kollagenproduktionen och att jämna ut pigment.

PHA
En förkortning av poly hydroxy acid.

PHYTOTAL
En talgreglerande växtblandning med matterande effekt.

POLYHYDROXYACID
Polyhydroxysyror, en ny generations AHA som förekommer naturligt i huden. De är milda och mycket fuktgivande och har dessutom en antioxidant effekt. PHA bygger därtill upp hudens skyddande barriär och gör huden mer motståndskraftig. Passar utmärkt till sensitiva hudtyper.

R

RETINOL
Retinol, en form av vitamin A, hjälper till att minimera ålderstecken så som rynkor och ojämn pigmentering.

V

VITAMINER
Vitamin A, C och E fungerar som antioxidanter, som skyddar mot fria radikaler.

VÄXTEXTRAKT
Beprövade ingredienser så som extrakt från gardenia, grönt te, lakrits och fjällväxter används i Exuviance produkter i tillägg till övriga teknologier för att uppnå en så stor effekt som möjligt på t ex ojämn pigmentering och hud som mist sin spänst.