Vad är pigmentfläckar och melasma?

Hud som i någon utsträckning har mörkare partier, fläckar, fräknar eller så kallade åldersfläckar är drabbad av det som brukar kallas pigmentfläckar.

Fräknar, åldersfläckar och missfärgningar är i regel varken smärtsamma eller farliga, men kan vara kosmetiskt besvärande. De ingår alla i gruppen “hyperpigmentering”, som orsakas av en för hög produktion av pigment (melanin) i huden. Din hud är hyperpigmenterad om ansikte, bröst, axlar eller händer har områden/fläckar som är mörkare i tonen.

Orsaker till pigmentfläckar

Graviditet och hormonbehandling, som t ex p-piller, är vanliga orsaker till hyperpigmentering. Då används vanligen begreppen melasma eller kloasma, som avser den karakteristiska symmetriska utbredningen i ansiktet som ofta framträder tydligt efter solexponering. Melasma kan gradvis försvinna av sig själv efter graviditet eller hormonbehandling, men återkommer många gånger så fort huden utsätts för sol igen. Melasma förekommer oftare hos de som har en mörkare hudtyp i sig själv, det vill säga hos de som från början har ökad pigmenthalt i huden.

Den främsta orsaken till hyperpigmentering är solexponering. UV-strålning stimulerar kroppens pigmentceller att bilda pigment som ett naturligt skydd mot UV-strålningen. Intensivt och långvarigt solande kan däremot leda till överdriven och klumpvis produktion av pigment. Med åldern syns detta ofta som s.k. åldersfläckar – mörkare fläckar som är vanligt förekommande på solexponerade områden som t ex händer. Missfärgningar i huden kan också uppkomma av kosmetika, parfym eller läkemedel i kombination med sol, eller av ärr, till exempel efter acne.

pigmentforändringar fore Exuviance


Hur behandla och förebygga pigmentfläckar?

Det är viktigt att utsesluta en bakomliggande sjukdom eller infektion i huden innan eventuell behandling påbörjas.

En framångsrik och säker behandling mot hyperpigmentering är AHA-behandling hos hudterapeuter/hudläkare kombinerat med pigmentreducerande hudvårdsprodukter. Det förekommer också alternativ i form av mer kraftig kemisk peeling hos hudläkare och olika typer av laserbehandlingar hos laserspecialister. Det är mycket viktigt att få en professionell konsultation så att vald behandling verkligen är rätt för det aktuella problemet. En del behandlingar har negativa biverkningar och hos vissa hudtyper kan det bildas en ännu mer intensiv pigmentering eller ge upphov till vita fläckar istället.

Många fall av hyperpigmentering kan förbättras med tiden genom regelbunden användning av pigmentutjämnande hudvårdsprodukter och effektiv men skonsam exfoliering, som kan fås hos speciellt utbildade hudterapeuter. Hudvårdsprodukter som innehåller pigmentreducerande ämnen är ett viktigt komplement till den dagliga hudvårdsrutinen och till behandling hos hudterapeut. Typiska ingredienser i hudvårdsprodukter mot pigmentering är olika typer av AHA, a-vitamin, kojicsyra (ett svampextrakt) och lakritsextrakt. Vissa fall av hyperpigmentering sker dock i djupare hudlager och kräver att en hudläkare skriver ut särskilda preparat.

Alla pigmenteringsproblem som behandlas kräver ett undvikande av sol och/eller skyddar huden med produkter med hög solskyddsfaktor för att behandlingen ska ha någon effekt. Att skydda huden mot solens skadliga strålar är det viktigaste man kan göra för att förebygga pigmentfläckar.

Tänk på

  1. Sola med måtta – använd solskyddsfaktor och/eller skydda huden med kläder, hatt eller liknande för att undvika solskador och pigmentfläckar.
  2. Vid behandling av pigmentfläckar är ett undvikande av sol absolut nödvändigt för att behandlingen ska ha någon effekt. Även efter uppnått resultat krävs försiktighet då pigmentfläckarna annars uppkommer på nytt.

Läs mer om Exuviance behandlingar mot pigmentfläckar