I vilken ordning ska jag använda mina produkter?

Toner, kräm, serum, spot treatment, essens…hjälp! Det är inte alltid självklart hur och när olika hudvårdsprodukter ska appliceras. Den gyllene regeln är att du ska börja med den produkt som är lättast eller tunnast och avsluta med den som är ”tjockast”. Alla använder inte alla steg, men ordningen nedan kan du ha som rättesnöre oavsett hur få eller hur många produkter du använder i din rutin. Är du osäker på vilken rutin som passar just dig, så kan en hudterapeut hjälpa dig med att skräddarsy ett bra upplägg. Hitta en salong nära dig.

1. Rengöring

Starta alltid morgon och kväll med rengöring, som är a och o i hudvårdsrutinen. Använder du mycket smink kan du gärna rengöra två gånger, men du behöver inte använda två olika rengöringar. Glöm inte halsen. Därefter är huden redo att ta emot alla välgörande ingredienser i kommande steg. Använder du inte smink så tänk på att rengöra huden ändå, under både dagen och natten samlas det smuts och ”föroreningar” på huden.

Här hittar du våra rengörande produkter

2. Ansiktsvatten eller toner

Ansiktsvatten och toner är egentligen samma sak och det används dels för att ta bort eventuella rester av rengöring, smuts, överskottsfett eller makeup men framförallt för att balansera hudens pH, återfukta och ibland även exfoliera med syror. Även om ansiktsvatten och toner ofta benämns som en del av rengöringsrutinen, så är det en vårdande produkt som förbereder huden för nästa steg. Appliceras med en bomullspad eller motsvarande som kan återanvändas.

Här hittar du våra toners

3. Exfoliering med syra

Exfoliering hjälper huden att göra sig av med döda hudceller så att huden får förnyad lyster och bättre kan ta upp alla välgörande ingredienser i din hudvård. Exfoliering med syra är ett snällt sätt att peela huden på. Man kan använda en rengöring eller toner med exfolierande egenskaper eller en specifik peelingprodukt. Hur ofta man ska exfoliera beror på hudtyp, behov och produktens sammansättning. Här är ett tips på en härlig exfoliering som kan användas 1-2 gånger i veckan: Glycolic Polish

Obs! Om du använder SkinRise Bionic Tonic pads så hör de hemma i steget serum.

4. Essens

En essens är ofta nästan lika tunn som en toner men har ännu mer vårdande och fuktgivande egenskaper. Klappas in med händerna i hela ansiktet.

5. Punktbehandling

Även kallad spot treatment och används för att punktbehandla akne eller pigmentfläckar appliceras i detta steg så att den får störst möjlighet att verka på huden. Används gärna morgon och kväll för bäst effekt.

Ta en titt på vår Spot Gel

6. Serum

Ett serum är mer trögflytande och innehåller ingredienser som ger extra näring till huden. Ett serum är en superb produkt om man vill optimera sin hudvårdsrutin och jobba specifikt på t ex torr hud, rödhet, rynkor, pigmentfläckar, lyster… Ja listan kan göras lång. Applicera några droppar med händerna i hela ansiktet, morgon och kväll, eller bara på morgonen, eller bara på kvällen. Det bestämmer du utifrån hur mycket tid du har och övriga produkter som du använder. Här kan du prova dig fram.

Här är våra serum

7. Ögonkräm

Omkring ögonen visar sig rynkorna först, då huden är känsligare och tunnare än i övriga ansiktet. En ögonkräm är speciellt anpassad för att vara effektiv men utan att irritera. Duttas försiktigt in i huden omkring hela ögat. Obs! inte för långt ner, då missar du den goda effekten där den behövs.

Här finns våra produkter för ögon

8. Kräm

Sist kommer din dag- eller nattkräm. En kräm ger ytterligare fukt och välgörande ingredienser till huden samtidigt som den skyddar mot fuktförlust och påverkan från omgivningen. På morgonen ska du använda en dagkräm med SPF, alla dagar om året. Vill du använda en och samma kräm morgon och kväll så se till att lägga till SPF på morgonen.

Här är våra dagkrämer och nattkrämer

Bonus

En ansiktsmask kan läggas till i din hudvårdsrutin några gånger i veckan för att ge din hud extra kärlek och vård. En mask appliceras efter rengöring och toner. Efter att masken avlägsnats fortsätter du med ansiktsvatten/toner och efterföljande steg.

Våra masker hittar du här