Vad är Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris (ofta förkortat KP) är ett delvis ärftligt betingat tillstånd i huden som visar sig i form av små knottror lokaliserade till hårsäcksmynningarna i huden.

Detta tillstånd är relativt vanligt och de många små hårda knottrorna uppkommer på framförallt utsidan av överarmarna, men kan även finnas på kinder, lår och stjärtparti. De liknar gåshud. Inuti knottrorna kan det ofta finnas ett ihoprullat hår som inte kunnat växa ut. Orsaken till knottrorna är att huden blir ”förhornad”. Ett överskott av hudens protein blir tillsammans med döda hudceller till ”pluggar” i hårsäckens mynningar, vilket visar sig som knottror. De ger ingen klåda eller andra besvär, men känns sträva och utgör ofta ett kosmetiskt problem.

Hur behandla och förebygga Keratosis Pilaris?

Knottrorna kan försvinna eller bli färre av sig själv med tiden, men ofta önskas någon form av behandling. All behandling av Keratosis Pilaris syftar till en uppmjukning av huden och en påverkan på förhorningen som är orsaken till knottrorna. Detta görs genom att återfukta/mjukgöra huden och avlägsna de döda hudcellerna genom exfoliering. Det finns många mjukgörande hudlotions, men det räcker oftast inte att endast mjukgöra hudytan. För att få en verklig effekt på detta tillstånd krävs att ingredienserna också har avfjällande/exfolierande effekt.

Karbamid och olika AHA-syror är vanliga ingredienser som är väl beprövade i behandling mot KP. AHA, med sin peelande effekt tillsammans med PHAs mjukgörande och fuktgivande effekt är mycket väl lämpade för detta problem. AHA och PHA har förutom de exfolierande och fuktgivande egenskaperna en rad andra positiva egenskaper för huden. Hudens elasticitet, fyllighet och hudton förbättras. AHA-peeling kan fås hos speciellt utbildade hudterapeuter eller hudläkare och kombineras med lämpliga hudvårdande produkter för hemmabruk. Behandling kan inte ta bort orsaken till problemet, men minimera uppkomsten så länge behandlingen pågår.

Svårare fall rekommenderas uppsöka läkare.

Tänk på

  • Exfoliera och mjukgör drabbat område med dokumenterat effektiva och skonsamma ingredienser.
  • Undvik grova ”scrubprodukter” som kan vara för kraftiga för huden.
  • Tålamod och bibehållen behandling krävs, då huden alltjämt fortsätter att producera ett överskott att keratin som orsakar pluggarna i hårsäcksmynningarna.

Läs mer om Exuviance klinikbehandlingar mot keratosis pilaris

Exuviance produkter mot keratosis pilaris

Artiklar 1 till 4 av 8 totala

Sida

Artiklar 1 till 4 av 8 totala

Sida