Åldras med stil

Du har säkert hört det förr, att hudvård kan hjälpa dig att åldras vackert. Vadå, tänker en del, kan jag inte bara få åldras, medan andra vill bevara sitt ungdomliga utseende till varje pris. Det finns förstås inget som är rätt eller fel, var och en får hitta sin väg. Om du hör till dem som vill hålla de djupaste rynkorna och fläckigaste åldersfläckarna på avstånd så finns det faktiskt en del enkla medel att ta till. Även innan dina första rynkor framträder börjar processer i huden sakta ner och påverkan av yttre faktorer, som solen, börjar lämna små och till en början osynliga spår. Här är vår snabbguide till hur du kan hjälpa din hud att åldras med stil!

Använd solskydd

Ca 80% av hudens åldrande orsakas av solexponering. Mycket sol betyder tyvärr fler och djupare rynkor, mer pigmentfläckar och en mindre spänstig hud. Börjar du använda solskydd mot UVB och UVA tidigt i livet och alltid vid solexponering minimerar du inte bara ålderstecken utan också risken för hudcancer.

Ge din hud en daglig dos av AHA och PHA

Regelbunden användning av fruktsyra, en hudvårdens allra mest väldokumenterade hudförbättrare, hjälper till att sätta igång hudens cellförnyelse, exfoliera, stimulera kollagen och minimera pigmentfläckar. Välj AHA för kraftfullare exfolierande effekt och PHA för återfuktande och barriärstärkande effekt. Kombinera gärna båda för bästa resultat. Med AHA-peeling på salong regelbundet gör du din hud en stor tjänst. Du kan börja använda fruktsyror när du börjar med hudvård för att få en daglig dos av ämnen som din hud gillar.

Med solskydd och fruktsyror som din huds basgarderob och retinol och C-vitamin som extra ”vitamininjektioner”, är du väl rustad att åldras med stil!

Boosta med A-vitamin

Hudvårdens nästa kändis är A-vitamin, som finns i många olika former som alla verkar lite olika. Allra mest väldokumenterat i hudvård är retinol, som hjälper cellerna att hålla igång och bland annat producera kollagen. Retinol är också bra för att minimera pigmentfläckar. Retinol är en bra ingrediens att komplettera med när du är omkring 30, då hudens åldrande börjar ta fart även om det inte alltid syns så mycket än. Du kan trappa upp retinol i både koncentration och användning efter hand som huden vänjer sig och behöver mer aktiv hudvård. Kanske du börjar med en produkt som innehåller 0.1% retinol någon gång i veckan, för att trappa upp till varje dag, för att sedan öka koncentrationen till 0,5% längre fram. Kom ihåg att det inte alltid framgår av en produkt hur mycket retinol som avges till huden, så ta hjälp av din hudterapeut för rätt råd.

…och C-vitamin

C-vitamin stärker hudens motståndskraft, motverkar pigmentfläckar och gör att hudens spänst förbättras. För att få ut så mycket som möjligt av ditt C-vitaminkoncentrat eller serum ska det ha tillräckligt hög koncentration, 20% är idealiskt. Det ska också vara förpackat så att det känsliga C-vitaminet inte bryts ner, tänk kapsel, ampull eller serum i mörk flaska. C-vitamin i koncentrat kan du använda några kvällar i veckan, eller dagligen om du önskar. Du kan inkludera C-vitamin när du börjar med hudvård. Ju förr desto bättre, men det är aldrig för sent att börja.

Och glöm inte att få regelbundna behandlingar på salong då och då!