Vad är akne
och "oren hud"?

Acne är ett inflammatoriskt tillstånd i huden som främst visar sig i form av det vi i dagligt tal kallar ”finnar”. Finnar är små upphöjda bölder i t ex ansiktet, på bröstpartiet, axlar eller rygg.

Acne har egentligen sin orsak längre ner i huden, i talgkörtlarna. Talgkörtlarna producerar talg, hudens eget fett som smörjer och skyddar huden. Talgkörtlarna mynnar ut i porer, som ofta är synliga på t ex näsa och haka. Flest talgkörtlar finns i ansiktet och även i hårbotten, på axlar, rygg och bröstparti. Det är också i de områden som acne oftast uppkommer.

En hög talgproduktion i kombination med tilltäppta porer och bakterietillväxt kan orsaka acne. Om porerna täpps till av för mycket talg och döda hudceller blir det en gynnsam miljö för bakterien Propionium Acnes att växa till sig och kroppen svarar med att bilda en inflammation, en ”finne”. Så kallade pormaskar som man ser i form av små svarta prickar eller vita knoppar, beror på att porerna är igentäppta av överskottstalg och döda hudceller. Det svarta är inte smuts som många tror, utan hudens pigment och döda hudceller. Pormaskar, kvisslor och finnar kallas ibland orenheter, även om det inte har med smuts att göra. Begreppet åsyftar att huden utseendemässigt inte är klar/ren.

acne oren hud

Hur behandla och förebygga acne?

Kroppens hormonbalans, talgproduktion, förmåga att göra sig av med döda hudceller samt förekomst av acne-bakterien varierar från person till person och kan även variera hos en och samma person över tid. Det finns olika typer av behandlingar och hudvårdsprodukter som kan förbättra tillståndet och därmed utseendet. Medelsvår till svår acne kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel, t ex antibiotika som minskar bakterietillväxten eller läkemedel som minskar talgproduktionen eller ändrar hormonbalansen. Tyvärr har flera läkemedel biverkningar och det är inte alltid möjligt att fortsätta långvarigt. Problemen kan återvända efter avslutad behandling.

Med rätt daglig och regelbunden hudvård kan problemen minimeras och i kombination med behandlingar på en hudvårdssalong kan fina resultat uppnås och bibehållas. En hudterapeut avlägsnar de döda hudceller som täpper till porerna och genomför en grundlig portömning för att minimera uppkomsten av nya finnar. Alfahydroxisyror (AHA) är en väldokumenterad ingrediens i professionell hudvård med positiv effekt på acne och orenheter. AHA exfolierar huden skonsamt och löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka acne. En del AHA:er har dessutom en fettlöslig egenskap och bidrar till att kontrollera överskottstalg. AHA minskar synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bl a acne. Den nya generationens AHA tillför också fukt, vilket är viktigt även för en acnebenägen hud.

Olika typer av acne

Talgproduktionen påverkas av hormoner, varför det är vanligt med acne i tonåren, men det är inte ovanligt med acne också upp i åldrarna. Hos kvinnor kan problemen ofta kvarstå eller uppstå senare i livet. Det finns många olika typer av acne. Mängden inflammationer (finnar) kan variera, liksom karaktären på dessa. I en del fall kan det uppstå bölder. Mängden och typen av pormaskar varierar också. En acnebenägen hud kan även vara olika fet respektive torr och olika ömtålig.

De allra flesta människor har/har haft pormaskar i någon utsträckning och har/har haft finnar någon gång då och då, men en del får så mycket acne att det upplevs som ett stort problem. Acne kan även orsaka bestående ärr i huden.

Acne och make-up

För dig som har acne och använder smink¨är det av största vikt att du inte använder smink som förvärrar tillståndet. Exuviance CoverBlend Skin Caring Foundation är en vårdande foundation som innehåller PHA och som är idealisk för acnebenägen hud, då den täcker utan att täppa till porerna samtidigt som den vårdar huden och ger mycket fukt.

Tänk på

  • Välj en mild, tvålfri rengöring som inte torkar ut eller irriterar, använd morgon och kväll. Många tror att acne orsakas av smuts och tvättar huden för ofta eller med för skarpa produkter. En överdriven rengöring kan istället irritera huden och ge en negativ effekt.
  • Välj hudvårdsprodukter med beprövade ingredienser och vetenskaplig bakgrund. AHA/PHA, Salicylsyra och A-vitamin är exempel på välkända ingredienser med god effekt på acne. Fortsätt med ditt hudvårdsprogram även när huden blivit bättre annars kan problemen återkomma. En hudvårdsprodukt kan inte bota acne utan förbättrar symptomen.
  • Håll dig till en hudvårdsserie och ha tålamod. Det tar tid att se resultat, men är mödan värt. Att slarva med hudvården gör att önskat resultat tar längre tid eller uteblir. Att blanda produkter kan till och med ge en oönskad effekt.
  • Undvik att klämma finnar och pormaskar då det kan orsaka en ökad inflammation och ärrbildning. På hudvårdssalong avlägsnas pormaskarna effektivt och hygieniskt.

Läs mer om Exuviance klinikbehandlingar som passar acnebenägen hud

Produkter som passar dig med acne