Banner image

Lilla syraskolan – (nästan) allt du behöver veta om syror i hudvård!

Med den här guiden vill vi ge dig en övergripande introduktion kring vad syror är och hur de används inom hudvård. Framförallt så är syror väldigt effektiva hudförbättrare eftersom de skonsamt avlägsnar döda hudceller, vilket ger en hy med mer lyster och jämnare ton. Dessutom stimuleras hudens cellförnyelse, fasthet och fyllighet som gör att huden blir smidigare, spänstigare och att ålderstecken minimeras. Det finns flera syror som även tillför fukt, minimerar pigmentfläckar och hjälper till att motverka akne.

Kort sagt – att introducera syror i sin hudvård kan ge fantastiska resultat, men det gäller att veta vilken typ, koncentration och appliceringsfrekvens som passar ens unika hud. Att syror länge har använts i huvudsak på salonger och hudkliniker är för att det kan behövas lite expertkunskap för att nå optimala resultat. Här får du en kort översikt av de syror som används inom hudvård. Ta gärna hjälp av en hudterapeut för att välja rätt syra och kombination för just dig och din huds behov, du hittar alla våra auktoriserade återförsäljare här.

Fråga till hudterapeuten: Kan man använda syror på sommaren?

Ja, det går absolut bra. Det rekommenderas alltid att man använder SPF dagligen, och umgås förnuftigt med solen. Detta är särskilt viktigt om man använder produkter med aktiva ingredienser som AHA och retinol. Exuviance alla dagprodukter innehåller SPF och vid behov kan man gärna addera Sheer Daily Protector SPF 50 istället för, eller över sin vanliga dagkräm. Vi rekommenderar att man undviker solexponering under några dagar-upp till en vecka efter en AHA- eller retinolbehandling på salong.

PHA kan du använda året om utan att behöva tänka på solkänslighet!

Exuviance produkter med AHA syror


AHA

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid som är en grupp ämnen med ursprung i frukt och grönt. De kallas därför också ”fruktsyror”.

Forskarna bakom Exuviance hudvårdsprodukter var de som upptäckte att AHA-syror hjälper till att normalisera cellförnyelseprocessen och förbättrar en rad andra faktorer i huden. 

Hudens översta lager, epidemis, förnyas var fjärde vecka, men denna naturliga exfolieringsprocess blir långsammare i takt med att vi blir äldre. Alla AHA-syror har gemensamt att de sätter igång cellförnyelsen, exfolierar, minimerar pigmentfläckar, stimulerar kollagenet i huden och minimerar rynkor och ojämn hudstruktur. Resultatet blir en mer jämn och smidig hud med ny lyster.
AHA finns i både produkter till hemmavård och behandling.

Regelbundna AHA-behandlingar på salong är en superbra grund för alla hudtyper. Tänk på att koncentrationen (procenten) av en AHA-syra inte alltid säger något om effekten, då det är många faktorer som påverkar vilken effekt en syra har. Vid användning av AHA på daglig basis är det viktigt att produkterna passar för din hudtyp så att du inte överbehandlar huden. Tänk även på att alltid använda SPF eftersom huden blir något mer solkänslig.

GLYKOLSYRA

...är den vanligaste och kanske mest kända AHA-syran och förekommer naturligt i sockerrör. Det är den minsta molekylen och den som mest effektivt sätter igång cellförnyelsen och exfolierar. Glykolsyra är särskilt bra för en normal till kombinerad hud, hud med ålderstecken, pigmenteringar eller tendens till akne. 

MANDELSYRA

...är en annan vanlig AHA som har den särskilda egenskapen att den är fettlöslig. Den passar därför särskilt bra till en hud med fet tendens och hud med benägenhet att få akne.

CITRONSYRA

...är en AHA med kraftfull antioxidanteffekt, vilket lämpar sig väl för att tackla och förebygga solskadad och åldrad hud.

PHA

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid, en fruktsyra som förekommer naturligt i huden. PHA-syra är mycket milt exfolierande, icke-irriterande och väldigt fuktgivande och har dessutom flera väl dokumenterade egenskaper som gör att huden skyddas mot skador och nedbrytning. PHA bygger även upp hudens skyddande barriär och gör huden mer motståndskraftig. Den passar därför extra bra till sensitiva hudtyper och hud som behöver maximal återfuktning, men är en fantastisk ingrediens att använda i den dagliga hudvården för alla hudtyper.

Bionic PHA

Bionic PHA är den senaste generationens fruktsyror som har visats ha samma goda egenskaper som AHA och PHA, men som ytterligare återfuktar, stärker och skyddar huden. Passar alla hudtyper och är utmärkt för den sensitiva huden som behöver återuppbyggnad och skydd. Laktobionisk syra och maltobionisk syra är de Bionic PHA som används i Exuviance hudvård.

BHA

BHA är en förkortning för Beta Hydroxy Acid och med det menas som regel salicylsyra. Salicylsyra är ingen fruktsyra och den har helt andra verkningsmekanismer. Salicylsyra är exfolierande, har en viss antiinflammatorisk effekt och löser upp fett, vilket gör den lämplig vid akne, grovporig och fet hud. Dock är salicylsyra uttorkande, och kan därför vara bra att använda som ett komplement vid behov.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ingen syra, utan en typ av sockerart och en naturlig beståndsdel i hudens mellanlager, dermis. Hyaluronsyra är ett av flera ämnen som bidrar till att ge huden dess volym och smidighet genom att fungera likt tvättsvampar som binder vatten. Brist på hyaluronsyra gör att huden får en minskad fyllighet, något som all hud drabbas med åldern. Det är därför man tillför hyaluronsyra till huden genom att injicera fillers. Hyaluronsyra används i hudvårdsprodukter främst för att återfukta den översta delen av huden, stärka hudbarriären och ge en behaglig känsla och finish.